søndag 5. februar 2012

Krystallklart lys over vinterhvitt pastellandskap


Kulden viser sin sterke side og snefillene daler, svever og praktisk talt danser utenfor vinduet. Vi gikk tur igår og fargene lå i pastell;  dueblått, lys grått, gammelrosa, hvitt og alle disse farger med vakre sjatteringer....

Jeg forstår godt at maleren Monet ønsket å komme til  Norge for å male sine vintermalerier. Han ble så glad i vårt lille land at han også kom tilbake om sommeren. Sannsynligvis ble han ikke like begeistret for maten som for naturen, så på sommerturen tok han med sin egen kokk og en del mat vi ikke hadde her i Norge, bl.a. de store Vinbergsneglene som idag florerer i østlandets kystområder. Jeg tror ikke at det er så mange som bruker de i matlagningen idag, men faktum er at de alle er sannsynlige etterkommere etter Monets saftige gourmetmåltider i Sandvika for ca. 100 år siden!

Kanskje på tide å forberede seg på å gå ut av komfortsonen? Her er et forslag du kan bruke et par måneder til å modnes på ... i klar Monet-ånd! :)

Les, ta sjansen og kanskje du får en ny livrett? Ingenting bør være uprøvd! Forbehandling
La sneglene gå 5-6 dager uten mat for å tømme tarmen (helst i en trekasse, alternativt en plastbeholder med lufting). Skyll dem under rennende vann et par ganger de første dagene. Vask dem så under rennende vann.

Tilberedning
Ha sneglene oppi kokende vann i minst 3 minutter, og fjerne skallet. Dersom en senere vil servere sneglene i skallene, må en vaske og koke skallene på nytt.

Fjerne innvollene. Legg sneglene i saltmettet vann i et kvarter. Rens sneglene under rennende vann. Kok sneglene i en til halvannen time i en væske som inneholder 2 deler vann og 1 del hvitvin, tilsatt krydder etter ønske (for eksempel salt, pepper, persille, timian, laurbær, løk og hvitløk). Stek sneglene med hvitløksmør i stekeovnen ved 200 grader til smøret smelter.

Husk å kjøpe snegle-tallerkner (med fordypninger) som en kan legge sneglene/skallene i og i tillegg trenger du tenger og gafler til å holde sneglene med.  Lykke til - hvis du tør!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar